marktaandeel besturingssystemen laptops computers

Marktaandeel Windows 8 en 8.1 voor het eerst groter dan Windows XP

Windows 8 en 8.1 zijn samen voor het eerst groter dan Windows XP dat al in 2008 uitkwam en ruim een jaar geen ondersteuning meer heeft.

Dat blijkt uit data van Netmarkeshare dat per maand het aandeel van diverse besturingssystemen bijhoudt.

In mei gebruikte 12,88 procent van de mensen Windows 8.1 en 3,57 procent Windows 8. Daarmee staan de twee varianten, die onderdeel zijn van dezelfde grote Windows-versie, samen op 16,45 procent.

Tegelijkertijd zag Windows XP het marktaandeel afnemen van 15,93 naar 14,6 procent en daarmee is het totaal van Windows 8 voor het eerst groter dan Windows XP.

De verschuiving is vooral te danken aan de sterke daling van het gebruik van Windows XP. Ruim een jaar geleden stopte Microsoft met de ondersteuning van het verouderde besturingssysteem en riep het mensen op over te stappen.

Windows 7

In mei 2014 gebruikte nog ruim een kwart van de mensen XP, een jaar later is dat dus zo’n 11 procentpunt minder. In dezelfde periode groeit het totaal van Windows 8 van 12,6 naar nu dus bijna 16,5 procent.

Windows 7 blijft de absolute koploper met bijna 58 procent van de markt. Het afgelopen jaar groeide het aandeel van deze variant overigens nog met bijna 8 procentpunt.

Windows 10

Windows 8 wordt deze zomer opgevolgd door Windows 10. Deze nieuwe versie wordt door Microsoft als gratis update verspreid onder gebruikers van Windows 7 en Windows 8 (74,2 procent van alle gebruikers, inclusief Mac en andere besturingssystemen).

De update naar Windows 10 is vanaf 29 juli beschikbaar en waarschijnlijk zullen veel mensen Windows 8 helemaal overslaan.

Bron: nu.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.