Wat te doen als ransomware jouw laptop gijzelt

Wat te doen als ransomware jouw laptop gijzelt

Ook in Nederland verspreidt gijzelsoftware zich razendsnel

Het NCSC, het Nationaal Cyber Security Centrum geeft melding dat er een grote internationale ransomware-campagne aan de gang is.
Momenteel zijn er al meldingen van cyberaanvallen in 150 landen.
Ook in Nederland zijn er al enkele meldingen bekend van geïnfecteerde servers en pc’s.
Er zijn onder andere bedrijven en ziekenhuizen getroffen door deze gijzelsoftware.
Het vervelende is dat wanneer een laptop eenmaal is gegijzeld, je er weinig meer aan kunt doen.
Als 1 laptop wordt geïnfecteerd worden andere laptops die ook op dat netwerk zijn aangesloten ook automatisch overgenomen door deze kwaadaardige software. Het gevolg is dat zo in 1 keer alle laptops in een bedrijf worden uitgeschakeld. Dus moet je zien te voorkomen dat dit gebeurd. Dit is helaas makkelijker gezegd dan gedaan. Hackers zorgen er namelijk voor dat deze gijzelsoftware moeilijk te herkennen is.

Hoe is het mogelijk dat de gijzelsoftware op mijn pc terechtkomt en wat gebeurt er dan?

De ransomware wordt verspreid via e-mails door de hackers. Ze sturen mails naar grote aantallen adressen van mensen wereldwijd. Deze emails hebben een bijlage waarin het kwaadaardige programma WannaCry is verstopt .Dit programma maakt bestanden onleesbaar op de pc voor gebruikers door ze te versleutelen. Het is dan niet meer mogelijk om ze eenvoudig te ontsleutelen.
Het probleem is dat deze bijlagen er op allerlei manieren kunnen uitzien. Meestal wordt er gevraagd om op een link te klikken. Als je dat doet is het kwaad al geschied, ongemerkt installeert de ransomware zich op je laptop.
Wanneer de gijzelsoftware op een laptop staat, verschijnt er vaak een rood scherm, waarop vermeld staat dat de bestanden op de pc zijn versleuteld.
De criminelen vragen het slachtoffer om ongeveer 300 dollar losgeld te betalen in bitcoins en wanneer dit niet betaald wordt binnen 3 dagen, dan worden alle bestanden gewist op de pc.
Dus mailtjes die je niet vertrouwd absoluut niet openen!
Helaas gaat het om professionele hackers, die lastig op te sporen zijn. De politie adviseert om niet in te gaan op het betalen van deze bitcoins. Aangifte doen bij de politie is wel raadzaam, maar de kans dat deze hackers gepakt worden is zeer klein.

Is de kans groot dat mijn pc wordt geïnfecteerd en hoe kan ik mijn laptop beveiligen hiertegen?

Wanneer de laptop op tijd met de vereiste updates wordt bijgewerkt is de kans niet zo groot dat deze wordt geïnfecteerd. Verder moet je goed opletten bij het openen van mail en zeker niet op links drukken mocht je het niet vertrouwen.
Bedrijven zijn voornamelijk doelwit van de cyberaanvallen. Bij bedrijven zijn op de netwerken vaak veel laptops aangesloten en hebben daardoor sneller zwakke plekken. Bij bedrijven gaat het om veel gegevens, vaak complete administraties of klantenbestanden.
De netwerkbeveiliging bij bedrijven is vaak niet helemaal up-to-date.
Belangrijk is dus dat alle software is bijgewerkt, dit geldt ook voor antivirus-programma’s en
firewalls.
Zet de functie “automatisch bijwerken” aan. Zorg er ook voor dat er back-ups gemaakt worden van alle bestanden op je pc, zodat wanneer je laptop wordt geïnfecteerd met gijzelsoftware je niet meteen alle gegevens kwijt bent.
Verwacht wordt dat de meldingen van deze cyberaanvallen de komende tijd blijven binnenstromen, dus blijf alert en zorg dat alles op orde is om dit te proberen te voorkomen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.